2012. január 16., hétfő

Református szórványnapló - Magyar vákuum Nagyvárad és Szalonta között







Négy Várad melletti településen – Cséffa, Inánd, Váradless, Biharsályi – folytat, évtizedek óta tartó szórványgondozást a Nagyvárad-Őssi Református Egyházközség. Az első két – a megyeközponttól mintegy 30 km-re lévő - faluban havonta egyszer, a másik két településen havonta kétszer, illetve télen Sályiban havi egy alkalommal kerül sor istentiszteletre.
Sályiban és Cséffán a római katolikus egyház nyújtott segítő kezet és istentiszteleti helyszínt református testvéreiknek, míg Inándon háznál folyik a szórványgondozás. Egyedül Váradless reformátussága van abban a kivételezett helyzetben, - Nagyvárad és Szalonta között egyedüliként -, hogy saját temploma van. A megyeszékhely és az Arany János szülővárosa közötti 40 km magyar vákuumot jelent. 10-12 faluban élnek magyarok ezen a vidéken, és összesen sincsenek százan.


Ökumenikus összefogás
Biharsályiban, Szacsvay Imre 48-as forradalmár, országgyűlési jegyző és vértanú szülőfalujában, az ökumenikus összefogás jegyében zajlott le az év első istentisztelete. Január elsején vasárnap délután, a falu összetartó római katolikus és református hívei közös ökumenikus istentiszteleten vettek részt a helyi katolikus templomban. Liturgiai keretként az idei ökumenikus imahét istentiszteleti rendje szolgált, melyet erre az évre a lengyel történelmi egyházakat képviseltető munkacsoport készített el.
Az ünnepi alkalmon Dr. Fügedy Antal mezőbikácsi plébános és a váradőssi segédlelkész közös szolgálattal dicsérte az Urat. Utóbbi köszönetet mondott a plébános testvéri kezdeményezéséért, ami azt mutatja: Sályiban az ökumené nem deklarációk szintjén, hanem a gyakorlatban is megvalósul. Ezt mutatja az is, hogy a kis sályi református szórványgyülekezet istentiszteleti alkalmait, immár évek óta a helyi római katolikus templomban tarthatja meg.

Családlátogatás

Az esztendő második napján a Nagyvárad-Őssi Református Egyházközség négy szórványa közül ismét Sályi volt a szolgálati helyszín, mivel aznap vette kezdetét a szokásos családlátogatás. Henesz Károly harangozó kíséretében kerestük fel a település reformátusait. Mindenütt szeretettel és nyitottan fogadtak bennünket. Az Ige üzenete mellett iratterjesztési ajándékokat (Harangszó, Kálvincsillag, Örömhír, Biblia) vittünk magunkkal. Emellett minden család Széll Katalin nagyváradi festőművész egy-egy alkotását tartalmazó emlékkátyát kapott ajándékba. A január 8-án befejeződött családlátogatások során összesen 12 református, vagy reformátust is tartalmazó családhoz jutottunk el, azaz a falu reformátusságának mintegy 99 százalékához.
Inándon immár maroknyinál is kevesebb, mindössze két református él, Benedek György és fiútestvére. A magyarok száma sem sokkal több ennél. Mint a január 8-án végzett családlátogatás alkalmával megtudtuk: előbbi immár tizennyolcadik éve éve fogadja otthonában, egy a falu közelében lévő tanyán, a havonta – a hónap második vasárnapján - megtartott istentisztelet résztvevőit és a szolgálat végzőit. Köszönjük hűségét és vendégszeretetét.

Százötvenkilenc év magány

Január 15-én, vasárnap délután került sor a hónap szokásos második istentiszteleti alkalmára Várad-Őssi a városhoz legközelebb eső szórványában, Váradlessen, melynek 159 éves saját temploma is van, s magányosan áll a falu széli domboldalon. A jelzett napon Őssiből érkezett presbiterek küldöttségét látta vendégül a lessi szórványgyülekezet.
Az igehirdetést követően, alulírott fogalmazott meg szubjektív gondolatokat Bajó János lessi gondnok és neje példa értékű vendégszeretetéről, lelkiismeretes szolgálatáról, melynek köszönhetően az egyébként a nyelvi és felekezeti identitásának megtartásában, átmentésében igencsak veszélyeztetett, 18 családot tartalmazó közösség tevékeny évet zárt 2011 végén. Egy olcsó és ötletes fűtésberendezéssel a téli hidegtől is mentesült a gyülekezet. A közeli főút zsúfolt közlekedésének zaját is sikerült kiküszöbölni a közelmúltban, minőségi és ízléses nyílászárók elhelyezésével.
Istentisztelet követően terített asztalnál, szeretetvendégséggel folytatódott az együttlét, a lessi és őssi testvérek ismerkedése. Köszönjük lessi testvéreink vendégszeretetét, az együttlét alkalmát, melyet reménység szerint továbbiak követnek az esztendő folyamán.

Helyzetkép

A szórványban tapasztalt gondok sok tekintetben hasonlóak a nagy- és kisvárosi szórványéhoz, kiegészülve a helyi jellegzeteségekkel. Egymást követi, azaz kéz a kézben jár a nyelvi és a felekezeti önfeladás. Kihalással fogy a magyar, és önfeladással nő a többség. Nem meg sem született gyermekek, hanem olyanok által, akiket szülei gondosan felneveltek, iskoláztattak, majd, mintegy ajándékként átadnak, átengednek a többségnek, sőt sokszor a családi körben ők maguk integrálják oda (!), hiszen már eljutottak abba a tudathasadásos állapotba, amely úgy summázza szórványlétét: magyarnak, magyarul nincs jövő.
A vegyesházasságokban általában a többségi nemzetet és az államvallást képviselő házastárs szava, azaz nyelve és vallása a nyomatékosabb, irányt mutató a gyermekek jövőjét illetően.
Az idősebb generáció egy része még utolsó és egyetlen alapjaként ragaszkodik a nyelvi, nemzeti és vallási identitást képviselő és megjelenítő egyházhoz. Másutt győz a közöny és az érdektelenség, esetleg a többségi befolyás. Ez utóbbi olvasztótégely-szerepe elsősorban a gyermekeknél és a fiataloknál megfigyelhető, akik nem anyanyelvükön tanulnak. Ez persze a nagyvárosban élők számára sem ismeretlen tényező, hiszen sokan vannak a gyerek eme “jobb érvényesülésében” konokul hívők. A szórványban a kérdés mindig úgy tevődik fel: odahaza mit kap a gyermek magyarul? Ha semmit, vagy alig valamit, akkor a kérdés el van döntve...
Ft. Csűry István püspök, a gyülekezetet több, mint két évtizede pásztorló lelkipásztor, a lessi eklézsia emlékkönyvében a következőkre hívja fel hívei, a megmaradásban reménykedő reformátusok figyelmét: “Itt az ideje, hogy figyelmesebben és hálásabbak legyünk. Figyeljünk egymásra, hogy senki nem kerüljön koldusbotra, és legyünk hálásak, hogy Isten egyházunkat és háztartásunkat gyarapítsa és sokasítsa. (…) Még nagyon sok a feladat. Fogjatok össze, idegen isteneket ne szolgáljatok. Ha hűségesek maradtok Atyánkhoz, aki Jézus Krisztusban megváltotta életünket, Szentlelke által soha sem fog elhagyni titeket és a tieiteket.”
FT (Köszönet a Kántor Rozália részéről érkezett felvételekért.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése